Virėjas
Virėjas atlieka pirminį kulinarinį produktų apdorojimą, gamina šaltuosius ir karštuosius patiekalus, desertus, gėrimus, nesudėtingus konditerinius gaminius (užmaišo nepurią, mielinę, sluoksniuotą, plikytą, biskvitinę, trapią, meduolinę ir kt. tešlą). Degustuodamas nustato gaminamų patiekalų kokybę, pašalina trūkumus. Naudojasi įvairiomis receptūromis, apskaičiuoja maistui pagaminti reikiamų produktų kiekį. Virėjas dirba privačiose ir visuomeninėse viešojo maitinimo įstaigose (restoranuose, kavinėse, baruose, viešbučiuose, užkandinėse). Naudojasi įvairia maisto ruošimo technologine įranga, patiekalų kokybės nustatymo prietaisais, virtuvės reikmenimis ir elektroniniais kasos aparatais. Nuolatinis darbas stovint ir karštis – specifiniai virėjo profesijos ypatumai.
Asmuo, įgijęs virėjo kvalifikaciją, turi:
- gebėti organizuoti virtuvės darbą, greitai
- atlikti pirminį maisto produktų paruošimą, pagaminti ir patiekti kokybiškus šaltus ir karštus patiekalus, užkandžius ir gėrimus, desertus,
- saugiai naudotis technologiniais įrengimais ir inventoriumi,
- naudotis apskaitos ir informacinėmis technologijomis,
- įvertinti produktų kokybę,
- pristatyti patiekalus ir valgiaraštį užsienio kalba,
- savarankiškai paskaičiuoti produktų kiekį, išeigos normas ir patiekalų kainą;
- žinoti maisto produktų ir priedų asortimentą, paskirtį, kokybinius reikalavimus, laikymo sąlygas ir realizavimo terminus, maisto šiluminio paruošimo būdus, patiekalų gaminimo technologijas, darbo saugos ir higienos normų reikalavimus, darbų organizavimo ir apskaitos pagrindus;
- mokėti dirbti su technologiniais įrengimais ir inventoriumi, atrinkti produktus ir ruošti įvairius patiekalus,
- organizuoti savo darbą.
Virėjui būtinos šios asmeninės savybės: atsakingumas, organizaciniai gebėjimai, greita reakcija, ištvermė, vikrumas, gera judesių koordinacija, sąžiningumas, tvarkingumas, darbštumas. Virėjo darbą sunku sėkmingai dirbti lėto suvokimo, sergantiems epilepsija, taip pat sutrikusios klausos, regos, judėjimo ar kalbos asmenims
Baigęs profesinę mokyklą specialistas gali dirbti virėju, maisto ruošimo darbuotoju ar darbininku. Profesinė kvalifikacija keliama darbo vietoje ir seminaruose. Norint studijuoti kolegijoje ar universitete reikia įgyti bendrąjį vidurinį išsilavinimą. Jei virėjas turi visas darbui reikalingas savybes, tikėtina, kad be darbo jis niekada neliks. Įsidarbinimo galimybės yra labai plačios: virėjai reikalingi tiek privačiame sektoriuje (kavinėse, restoranuose, užkandinėse ar viešbučiuose), tiek ir visuomeninėse įstaigose (ligoninėse, vaikų darželiuose, mokyklose). Be to, reikia nepamiršti ir to, kad virėjų poreikis yra siejamas su šalies ekonominiu lygiu: jei šalies ekonominis lygis kyla, plečiasi ir maitinimosi įstaigų tinklas, taigi didėja ir virėjų galimybės įsidarbinti. Būtent profesijos reikalingumas ir yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl kasmet daugybė jaunuolių renkasi virėjo amatą.